понедељак, 30. март 2015.

Održavanje solarnih panela

Pošto nemaju poketne delove solarni paneli su poprilično jednostavni za održavanje, a potrebe za popravkama gotovo da uopšte nema. Jedino održavanje kada su solarni paneli u pitanju je povremeno čišćenje. Ovo podstiče njihovu efikasnost, tako da proizvode više električne energije.



Tokom vremena, prašina i prljavština se nagomilavaju na solarnim panelima tako da do solarnih ćelija dolazi manje sunčevog zračenja. U zavisnosti od lokacije i vremenskih uslova, na panelima se može sakupiti više ili manje prljavštine. Ukoliko živite u blizini izvora zagadjenja poput autoputeva, aerodroma, fabrika, ili u veoma prašnjavoj regiji Vaši solarni paneli mogu biti prljaviji nego što je uobičajeno. Polen, lišće i slično takodje mogu da se nagomilaju na solarnim panelima.

Kako da čistite solarne panele


Uglavnom je dovoljno isprati solarne panele sa zemlje baštenskim crevom, nije neophodno popeti se na krov. Potrebno je oprati samo staklo kojim je solarni panel prekriven, ne pokušavajte da očistite kablove.

Ukoliko su solarni paneli ekstremno prljavi, možda ćete trebati da se popnete na krov, odakle se mogu najtemeljnije oprati. Pranje panela obavite u hladnije doba dana, jer paneli mogu biti veoma topli kada su u potpunosti osunčani. Trebalo bi iz bezbednosnih razloga da isključite solarne panele pre nego što se popnete na krov, jer nije potpuno bezbedno stajati na krovu pored solarnih panela koji su pod visokim naponom!

Pranje solarnih panela je najsličnije pranju prozora, nije Vam potrebna nikakva specijalna oprema. Kofa mlake vode sa malo sapunice, i parče sundjera ili mekane krpe za brisanje panela. Možete ostaviti panele da ih osuši Sunce ili pokupiti kapljice vode sa mekom krpom.

Koliko često je potrebno čistiti solarne panele?


Ukoliko na solarne panele ne pada ogromna količina prljavštine i ukoliko kiša pada redovno, možda je i sama kiša dovoljna za održavanje solarnih panela. Sve zavisi od klime. Čišćenje panela u rano proleće priprema ih za sezonu kada će biti najviše sunčevog zračenja.

Kao što vidite u Srbiji uglavnom nema potrebe za čišćenjem solarnih panela, sama kiša će za većinu odraditi posao. Eventualno pranje baštenskim crevom povremeno bi trebalo da bude dovoljno.

Pročitajte i kako rade solarni paneli i koliko su solarni paneli zaista efikasni.

1 коментар:

  1. Mislim da ste napravili grešku kad ste napisali malo mlake vode sa malo sapunice. Sapuni stvaraju tanak fil na staklu i samim tim smanjuje se efikasnost čišćenja. Takođe samo spiranje kišom nije dovoljno. Ipak je poželjno oprati, najbolje mekom četkom, voda je poželjna bez kamenca (može i kišnica ali čista) i neko sredstvo pomešajte za pranje stakla. Pozdrav

    ОдговориИзбриши