понедељак, 16. март 2015.

Mitovi o solarnoj energiji

Mit broj 1: Solarni paneli će u budućnosti biti mnogo efikasniji i zato treba sačekati sa njihovom ugradnjom


Činjenica: Mediji vole da pričaju o razvoju i napredku novih tehnologija, ali istina je da mi i dalje koristimo solarnu tehnologiju iz 60tih i 70tih. U odnosu na to doba tehnologija se samo blago unapredila i postala efikasnija (za razliku od kompjutera i mobilnih telefona koji su dramatično napredovali u kratkom vremenskom periodu). Sa trenutnom stabilnošću koju solarni paneli imaju i sa obzirom na njihovu dugotrajnost (30tak godina) - solarni paneli su isplativi za ugradnju već danas. Pročitajte i tekst posvećen efikasnosti solarnih panela kao i kako rade solarni paneli.

Mit broj 2: Solarni paneli ne rade po hladnom vremenu, oblačnom vremenu niti u hladnijim klimatskim zonama


Činjenica: Solarni paneli zapravo bolje rade po hladnom vremenu nego kada je previše toplo. Po toplom vremenu su veći gubici. Solarni paneli rade na Sunčevo zračenje a ne na toplotu. Čak i tokom oblačnih dana oni će proizvesti odredjenu količinu električne energije. Sve ovo možda zvuči kontradiktorno, ali solarni paneli više električne energije proizvode leti jedino zato što je leti duži dan nego zimi.

Mit broj 3: Solarni paneli zahtevaju održavanje


Činjenica: Solarni paneli nemaju pokretne delove i ne zahtevaju regularno održavanje. Tipično se preporučuje da se solarni paneli očiste bar jednom godišnje, ali mnogi vlasnici svoje solarne panele nečiste nikada već se uzdaju u kišu da će odraditi posao umesto njih. Ovo će uglavnom prouzrokovati zanemarljiv gubitak na efikasnosti (oko 5%) tokom životnog veka solarnog panela. Naravno ukoliko velike naslage prašine, snega ili nekog drugog materijala napadaju na solarne panele potrebno je da ih uklonite. Današnji moderni solarni sistemi ugradjuju se sa sitemima za nadgledanje koji Vam omogućavaju da momentalno primetite svaki pad u efikasnosti.

Mit broj 4: Solarni paneli će prouzrokovati oštećenja na mom krovu


Činjenica: Solarni paneli zapravo štite i čuvaju deo krova iznad koga su postavljeni. Solarni paneli se montiraju na aluminijumsku konstrukciju koja je lagana i veoma pouzdana, kada je prokišnjavanje u pitanju konstrukcija je takodje veoma pouzdana i dobro spojena sa krovom tako da nema prokišnjavanja.

Ukoliko je Vaš krov u lošem stanju i treba mu popravka, onda to treba uraditi pre ugradnje solarnih panela. Sami solarni paneli neće prouzrokovati nikakva oštećenja na Vašem krovu.

Mit broj 5: Solarni paneli su preskupi tako da se nikada neće otplatiti


Činjenica: Ovo je možda i jedan od najvećih mitova o solarnoj energiji. Većina ljudi veruje da samo bogati mogu sebi da priušte solarni sistem. Činjenica je da su solarni paneli postali pristupačni svima, i da se na svaku kuću mogu ugradili kako bi smanjili račun za električnu energiju. Ljudima koji poseduju vikendice ili manje objekte je jeftinije da ugrade manji samostalni fotonaponski sistem nego da plaćaju priključak na elektrodistributivnu mrežu. Mnoge banke daju povoljne kredite za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, a sa obzirom na vek trajanja solarnih sistema čak se i dizanje kredita isplati na duže staze.

Mit broj 6: Solarnim panelima je neophodan sistem za praćenje Sunca kako bi bili efikasni


Činjenica: Iako sistemi za praćenje Sunca mogu povećati efikasnost solarnih sistema, oni uglavnom ne povećavaju efikasnost toliko da bi opravdali investiciju. Sistemi za praćenje Sunca su isplativi na velikim projektima i velikim solarnim elektranama.




6 коментара:

  1. Овај део о ефикасности зими нија баш прецизан. Ја имам панеле укупне снаге 410 вати, један од 140, jedan од 70 поликристални и четири од 50 вати монокристални. Када је облачно , зависно од типа облака некада не дају ни 5% од њихове снаге Када је сунчано боље раде него зими.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nism najbolje obrazio sta sam hteo reci. Kada je oblacno naravno da slabije rade, pricamo o normalnom zimskom danu kada ima sunca. Zimi su gubitci manji jer se solarni paneli ne zagrevaju pa su samim tim i efikasniji. Kada je oblačno svakako će proizvoditi manje jer sunce ne dopire do njih, ali će i dalje raditi. Polikristalni u tim situacijama rade bolje od monokristalnih. Pozdrav

      Избриши
    2. Napravi razliku između zime, leta, sunčanog i oblačnog vremena i biće ti jasnije.

      Избриши
  2. MOLIM VES DA MI ODGOVORITE KOLIKI JE VEK TRAJANJA AKOMULATORA ZA SOLARNU ENERGIJU I KOJA JE CENA PO KOMADU.SVI PISETE KAKO JE ISPLATIVA A NIKO NIJE NAPISAO KOLIKO TRAJU AKOMULATORI.HVALA.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve zavisi koje baterije kupite kao i da li ih pravilno koristite. Ukoliko kupite baterije predvidjene za upotrebu u solarnim sistemima, postavite pravilno dimenzionisan sistem i pravilno koristite baterije mozete ocekivati da traju oko 8 godina. Opsirnije o baterijama mozete procitati u postu o solarnim baterijama http://energija-sunca.blogspot.rs/2015/01/koje-baterije-se-koriste-u-solarnim.html

      Избриши
    2. Sto se tice cena, to mozete pogledati na nasem sajtu http://www.parenasunce.com/solarne-baterije

      Избриши