среда, 28. јануар 2015.

Kako najefikasnije smanjiti račun za električnu energiju

Mrežni fotonaponski sistemi se koriste kada želite da smanjite račun za električnu energiju, instaliranje ovakvog sistema je najefikasniji način da se to ostvari.

Mrežni fotonaponski sistem čine solarni paneli i mrežni invertor. Da bi ovaj sistem bilo moguće instalirati, objekat mora biti prethodno priključen na elektrodistributivnu mrežu. Ova vrsta sistema se vezuje direktno na kućnu instalaciju bez ikakve potrebe za adaptacijom instalacija. Prilikom instalacije ovakvih sistema mrežni invertor koji se ugradjuje se sinhronizuje sa elektrodistributivnom mrežom. Smisao ovakvog sistema je smanjenje vašeg mesečnog računa za električnu energiju. Sva proizvedena solarna električna energija odlazi na vašu kućnu potrošnju, dok višak proizvedene električne energije odlazi u elektrodistributivnu mrežu.

Tokom dana, kada solarni paneli proizvode električnu energiju možete trošiti svu energiju koju ovakav sistem proizvodi, bez brige o tarifnim zonama, jeftinoj i skupoj struji, jer vi trošite električnu energiju koju proizvodi vaš mrežni solarni sistem. U slučaju da vaš solarni sistem neproizvodi dovoljno električne energije za vaše potrebe, taj nedostatak se nadomešćuje energijom iz elektrodistributivne mreže. Dakle praktično, plaćate samo energiju koju povučete iz elektrodistributivne mreže, a to je uglavnom električna energija koju potrošite tokom noći i električna energija koju povučete iz elektrodistributivne mreže kada je vaša potrošna veća od vaše proizvodnje solarne električne energije.

Mrežni fotonaponski sistemi su jeftiniji, manje zahtevniji i dugotrajniji u odnosu na stand-alone sisteme. Ogromne prednosti ovog sistema u odnosu na stand-alone sistem je nepostojanje solarnih baterija, koje su jako skupe i imaju relativno kratak životni vek. Takodje nema prepravki električnih instalacija, što takodje značajno smanjuje troškove. Održavanje praktično ni nepostoji, očekivani radni vek solarnih panela je oko 25 godina a mrežnog invertora više od 10 godina što ovakvu vrstu sistema čini veoma dugovečnim.

Jedini nedostatak ovakvih sistema je zavisnost od elektrodistributivne mreze, u slučaju kada na elektrodistributivnoj mreži nestane struje nećete imati struje jer je mrežnim invertorima potrebno prisustvo mreže zbog sinhronizacije.

Postoje monofazni i trofazni mrežni fotonaponski sistemi. Da li ćete instalirati monofazni ili trofazni sistem zavisi od vašeg mrežnog priključka(dal je monofazni ili trofazni). U slučaju da imate trofazni priključak možete odabrati dal ćete instalirati monofazni ili trofazni sistem, dok u slučaju da imate monofazni priključak možete instalirati samo monofazni sistem.

11 коментара:

  1. Moja mesecna potrosnja je oko 700-800kw koliko bi me kostalo da svedem racun na 1000 dinara.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Okvirno je potrebno ugraditi sistem od 3kW cena ne 3996 eura. Kompletnu ponudu ovih sistema mozete pogledati na nasem sajtu http://www.parenasunce.com/sistemi-usteda

      Избриши
  2. Trosim oko 1200 kw mesecno.Koliko mi je potrebno panela i pratece opreme da budem potpuno nezavistan od EDB i koliko bi to iznosilo u novcu?Placanje u keshu,banke i krediti me ne interesuju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da bi bili potpuno nezavisni potreban Vam je samostalni fotonaponski sistem koji sadrzi baterije i proizvedenu energiju skladisti u njima. Potrebno Vam je oko 12kW solarnih panela a cena je otprilike 45000 evra. Ukoliko imate uvedenu struju daleko je isplatljiviji mrezni sistem opisan gore u tekstu koji bi kostao oko 15000 evra a racun za struju bi Vam bio minimalan (samo pretplata). Naravno ovo je sve okvirno za precizan iznos investicije bi trebali da vidimo objekat..

      Избриши
  3. Interesuje me da li je rentabilnije (isplativije) ugraditi ovaj sistem ili onaj kao ispomoć toplotnoj pumpi za kućno grejanje...?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Solarni kolektori odnostno sistemi za grejanje tople vode se brze isplacuju od solarnih panela odnosno mistema za proizvodnju elektricne energije.

      Избриши
  4. A sta se desava sa ovim delom koji ode u mrezu, da li vraca strujomer u nazad ili sta ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko imate stari strujomer onda se on vraca u nazad, na novijim se ne vraca. Na zapadu se postavlja strujomer koji meri i koliko ste proizveli i koliko ste potrosili pa se pravi presek. Valjda ce tako biti i kod nas uskoro. Za sada je moguce traziti promenu brojila i dobiti ovo koje vraca u nazad.

      Избриши
  5. Moje pitanje je slicno kao mog imenjaka 'dushana': ako moja proizvedena stuja ide u mrezu preko mog brojila, to znaci da ako proizvedem 100 KWh i potrosim iz mreze isto toliko, ja sam na nuli, a trebalo bi da struja koju sam proizveo od Sunceve energije mnogo vise vredi od one koju dobijamo iz mreze. Sta s tim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tacno tako na nuli ste, ovi sistemi su prevashodno namenjene izlasku iz crvene zone odnosno izbegavanje placanja kWh u toj skupoj tarifi. Dakle ugradite sistem dovoljan da pokrije Vas prelazak u crvenu zonu i onda stedite na "skupoj struji". Sto se tice povlascene cene solarne energije to vazi samo za solarne elektrane, dakle u slucajevima kada svu proizvedenu energiju prodajete.

      Избриши
  6. Imam kucu od 100 m 2. Grejanje na drva i TA pec. Racun zimi ok 6-7000 din. Da li je u tom periodu moguce pomocu solar energije smanjiti rn obzirom da je tada puno oblacnih dana i koliko bi me taj sistem kostao? Zivim u Somboru. Hvala.

    ОдговориИзбриши