понедељак, 23. март 2015.

12 Načina da povećate energetsku efikasnost u svom domu pre nego što ugradite solarne panele

Iako su cene solarnih panela konstantno sve niže i pristupačnije, možete uštedeti još više novca ukoliko svoj dom učinite energetski efikasnijim pre ugradnje solarnih panela. Gotovo 40% energije u većini domova potroši se zbog loše izolacije i drugih faktora.

Ukoliko se pristupi povećanju energetske efikasnosti pre ugradnje solarnih panela, mogu se smanjiti energetske potrebe a samim tim trebaće Vam manji solarni sistem. Manji sistem naravno znači i manja cena.

U Srbiji je najavljeno da će se gradjanima davati povoljni krediti, ili povraćaj dela uloženog novca za investicije u oblasti energetske efikasnosti domaćinstva.

Kao što je već napomenuto, gotovo 40% energije u domovima se izgubi usled loše izolacije ili neefikasnih elektro uredjaja. Jako je bitno posvetiti paznju ovim stvarima, ukoliko se to ispravi dramatično se može smanjiti potrošnja energije.

Koristite štedljive sijalice ili LED sijalice



Za ovo ste verovatno već čuli do sada mnogo puta, ali prosto je neverovatno koliko su klasične sijalice i dalje u upotrebi. Klasična sijalica troši oko 6 puta više električne enegije od štedljive ili LED sijalice. Pomnožite ovo sa svakom sijalicom koju imate u domaćinstvu i videćete koliko mnogo energije bacate. Sto se tiče boje svetla i topline, novije generacije štedljivih i LED sijalica su mnogo bliže boji i toplini klasičnih sijalica. Viša cena štedljivih i LED sijalica veoma przo se opravdakada se u obzir uzme njihov životni vek i često "crkavanje" klasičnih sijalica.

Ugasite svetla


Bez obzira koju vrstu sijalica koristite, nema smisla držati je upaljenom ukoliko u prostoriji nema nikoga. Jednostavno pravilo: ko zadnji izadje iz prostorije, gasi svetlo. Drugo rešenje je senzor pokreta. Senzori pokreta uključuju svetla kada udjete u prostoriju a gase kada senzori ne detekuju nikakav pokret odnosno kada nikoga nema u prostoriji.

Pronadjite fantomske/vampirske potrošače


Ovaj izraz se odnosi na Vaše televizore, računare, DVD plejere, punjače... Iako su ovi uredjaji isključeni, oni  odnosno napajanja unutar njih, troše vredne kilovate energije a samim tim i Vaš novac. Jednostavno rešenje je da koristite produžni kabl sa prekidačem, i da isključite prekidač kada ne koristite ove uredjaje.

Kupite enregetski efikasne uredjaje


Energetski efikasni uredjaji imaju na sebi oznaku Energy Star, ponekad koštaju nešto više ali štede Vam mnogo električne energije tokom korišćenja ovo se pogotovo odnosi na uredjaje koji su često uključeni poput recimo frižidera. A kada kupite novi frižider nemojte stari staviti u garažu kao pomoćni, ovo će potpuno poništiti efekat štednje.

Učinite da Vaš frizider bude još efikasniji


Čistite kalemove na Vašem frižideru dva puta godišnje. Prljavštvina izolira (greje) tečnost koja treba da rashladi Vaš frizider i prouzrokuje da frižider troši više energije kako bi održavao hladniju temperaturu. Postarajte se da ostavite dovoljno prostora izmedju frizidera i zidova kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše. Takodje, potrudite se da frižider nepozicionirate pored mašine za pranje sudova, rerne ili nekog drugog uredjaja koji greje frižider i otežava mu rad. I na kraju, nemojte držati vrata frižidera dugo otvorena.

Podignite temperaturu na termostatu frižidera


Vaš frižider treba da bude hladan, ali ne ledeno hladan. Podesite termostat na 5C ili čak više.

Kupite programabilni kućni termostat i koristite ga


Mnogi ljudi kupe programabilni termostat za grejanje i nikada ga ne koriste. Podesite termostat da isključuje kada odlazite na posao i da pali grejanje neposredno pre nego što dolazite sa posla.

Probajte da ne koristite sušač veša


Električni sušač veša troši zaista mnogo električne energije, probajte da svoj veš sušite na zici uz pomoć Sunca.

Umesto el. bojlera, probajte da vodu grejete na plin ili pomoću solarnih kolektora


Umesto klasičnog električnog bojlera, vodu grejte na plinski bojler ili još bolje pomoću solarnih kolektora. Grejanje vode u električnom bojleru je veoma neefikasno i skupo.

Za kuvanje koristite plin umesto električnu energiju


Plin greje mnogo efikasnije nego električna energija. Mikrotalasne peći su takodje efikasne.

Obratite paznju na grejanje i rashladjivanje prostorija


Najveći energetski potrošači su uredjaji za grejanje i rashladjivanje, a samim tim i najviše novca troše. Kupite visokoefikasne klima uredjaje i peći za grejanje, postarajte se da dobro izolujete sve prostorije i zamenite stolariju. Dobra izolacija će se postarati da u Vašem domu bude zimi toplije a leti hladnije.

Нема коментара:

Постави коментар