четвртак, 12. март 2015.

Koliko su solarni paneli zaista efikasni?

Koja je tipična efikasnost solarnih panela?




Efikasnost većine solarnih panela je izmedju 11-16%. Procenat efikasnosti solarnog panela je procenat Sunčevog zračenja (koje dodje do solarnog panela) koje se pretvori u električnu energiju. Što je veća efikasnost solarnog panela, manja površina Vam je potrebna za postavljane istih. Iako se čini da je prosečni procenat efikasnosti nizak, na krov kuće se uglavnom može postaviti bez većih poteškoća dovoljno solarnih panela kako bi se zadovoljile energetske potrebe.

Koji solarni paneli su najefikasniji?


U istraživačkim ustanovama, naučnici su razvili solarne panele čija je efikasnost i preko 40%. Ali postoji velika razlika izmedju laboratorijskih uslova i realnog sveta. Proizvodjači solarnih panela još uvek nisu pronašli način kako da proizvode ove eksperimentalne visoko efikasne solarne panele po ekonomski prihvatljivim cenama. Jedan od najčešćih mitova kada je solarna energija u pitanju je da će solarni paneli biti mnogo efikasniji i da treba sačekati sa njihovom ugradnjom.

Kako maksimalno iskoristiti snagu solarnog panela


Pored procenta efikasnosti i veličine solarnog panela, postoje i ostali faktori koji utiču na to koliko električne energije će proizvesti Vaš solarni panel. Veoma je bitno da se solarni paneli postave na optimalan položaj, i ovo je jedan od razloga da angažujete profesionalce da obave posao kako treba. Panele treba postaviti pod odredjenim uglom u odnosu na krov, tačno ili što je približnije moguće na južnoj strani. Takodje treba ostaviti dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha kako bi paneli ostali hladni kako se ne bih previše zagrevali jer tada dolazi do gubitaka.

Ostali faktori koji utiču na efikasnost solarnih panela su:

- Orijentacija panela
Idealna je orijentacija ka jugu.

- Broj sati u toku dana kada su krov i paneli osunčani
Ovo je prosečan broj sati na dnevnom nivou u toku godine kada su solarni paneli osunčani. Leti kada je dan duži paneli su duže osunčani i proizvode više električne energije, dok zimi kada je dan kraći paneli proizvode manje električne energije. Veliki komercijalni solarni sistemi i solarne elektrane imaju sisteme za praćenje Sunca tokom dana. Ovo su skupi sistemi i uglavnom se ne koriste na manjim kućnim sistemima.

- Temperatura
Neki paneli vole toplo vreme ali većina ne. Dakle paneli uglavnom treba da budu instalirani 10-tak cm iznad krova kako bi vazduh mogao da cirkuliše i da ih hladi. Pojedini solarni paneli su specijalno dizajnirani da budu efikasniji u toplijim klimatskim zonama.

- Senka
U suštini, senka je veliki neprijatelj solarnih panela. Ukoliko se solarni sistem loše dizajnira, čak i najmanja senka na jednom solarnom panelu može značajno smanjiti proizvodnju električne energije u čitavom sistemu. Pre instalacije sistema treba obaviti detaljnu analizu senke na krovu ili drugom mestu gde se žele postaviti solarni paneli.

Pročitajte i naše tekstove o razlikama izmeću monokristalnih i polikristalnih panela i kako rade solarni paneli.

5 коментара:

  1. sunce u kolektore i vetar u vetrenjače vam želim iz sveg srca,svaka čast na trudu u ovoj vrsti obrazovanja...samo napred.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман14. март 2016. 01:25

    Pozdrav !
    Poštujem tvoje iskustvo, relativan sam početnik !
    Imam pitanje za tebe !
    Vikendica ne jezeru, od novembra pa do aprila mi je u totalnoj sjenci,
    znači, nema sunca nikako.
    Pošto mi je ispred vodena površina, i povoljna konfiguracija sa druge obale, imam dosta reflektovane svjetlosti.
    Interesuje me otprilike koliko bih mogao očekivati snage iz recimo panela od 100.Wati deklarisane snage.
    Ugrubo sam računao na gubitak od 80% !
    Koliki je gubitak snage pri totalno oblačnom vremenu ?
    Ako može, odgovor i na drinske.regate@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  3. Solarni paneli da bi radili moraju biti izlozeni suncu, dakle u senci nece raditi. Jednostavno se moraju postviti na jug i biti izlozeni suncu da bi imali ikakvog efekta. Sto se tice sistema od 2x100W to je 200W instalisane snage, solarni paneli u proseku rade 4-5h na dan dakle n dan mozete dobiti 800wh-1kWh elektricne energije u idealnim uslovima.

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da su paneli jos skupi za nase uslove,treba da jos prodje vremena da budu pristupacniji za svaki dzep.
    U jednoj emisiji koji sam gledao ...ulozen novac za panele i prateca srestva(oprema) se vracaju tek posle pet i vise godina.
    Nadam se da ce u skorije vreme to biti znatno krace.
    PITANJE GLASI= koliki je rok upotrebe solarnih panela?
    HVALA

    ОдговориИзбриши